top of page
info9978532

DTG Baskı Yöntemi Nedir?

Güncelleme tarihi: 3 gün önce

DTG; direct to garment yani direk tekstil ürününe baskı manasına gelen bir dijital tekstil baskı yöntemidir. Bu yöntemde makine direk olarak tekstil ürününün üzerine, programdaki görseli yazdırır. Bu yöntem ağırlıklı olarak çocuk ve bebek ürünleri baskısında, ihracat ürünleri baskılarında, kişiye özel ürünlerin baskılarında kullanılmaktadır.

DTG baskı yönteminde, OEKA-TEX sertifikalı DuPont mürekkeplerin kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Sarf malzemenizi kaliteli kullanmanızın yıkama dayanımı, sağlığa zararsız baskı alımı, makine sağlığı ve baskı kalitesi açısından direk etkisi vardır.

Yıkama dayanımı, %100 pamuklu sıkı dokuma ve üst kalite iplikten imal edilmiş baskıya hazır kumaşlı ürünlerde, DuPont mürekkep ve önişlem sıvısı kullanımıyla 100 yıkamaya kadar çıkmaktadır. Gerçek testlerde ekibimiz 50 yıkamaya kadar solma olmadığını test etmişlerdir. Ürün içeriğinde polyester veya likra oranı arttıkça yıkama dayanımı düşmektedir. Tavsiye edilen olarak en az %70 oranda pamuk içerikli kumaşlara DTG baskı makineleriyle baskı yapılabilir.

Baskı kalitesi için değişken faktörlerin başında, %100 pamuklu sıkı dokuma ve üst kalite iplikten imal edilmiş baskıya hazır kumaş vardır. Kumaş türünün değişmesi, aşırı emici kumaşlar tercih edilmesi durumunda baskı kalitesi üst seviyede olmayabilir. Bu tip bir ürüne DTG baskı yapılırken dikkat edilmesi gereken ikinci şey ise kullanılan sarf malzemesidir. Üçüncü adımda ise önişlem sıvısının doğru uygulanması, baskı keskinliği ve renk canlılığını direkt olarak etkiler. Dördüncü adımda eğer renkli kumaşlara baskı alıyorsanız, makinenizin yeteri kadar beyaz boya attığına emin olmanız gerekmektedir. Beyaz boya ile zemin kapatıcılığı tam sağlanmadan renkli kat basıldığında, renkler mat durmaya başlayacaklardır. Beşinci ve son adımda makine kontrol yazılımı olan RIP yazılımının ICC profil renk ayarlarının doğru ayarlanmış olması gerekir. Tüm bu adımlarda doğru uygulamalar yapıldığında en iyi sonuç alınabilir.

Sağlığa zararsız baskı alımı direk olarak DTG baskının kumaşa püskürtme ile baskı yapılması ve sarf malzemenin kimyasal içeriği ile ilgilidir. Bu bakımdan DuPont mürekkepleri kullanmanız direkt olarak güvenilir sonuçlar elde etmenizi sağlar.

DTG baskı makinelerinin sağlığı açısından üç önemli faktör vardır. İlk olarak mürekkep kalitesi, yazımızda daha önce bahsettiğimiz gibi DuPont ürünlerin kullanılmasını öneririz. İkinci faktör, DTG makinenizin bulunduğu ortam koşullarıdır. Makineniz temiz ve tozdan arınmış, 10-30 derece arasında, minimum %50 nem oranlı olarak iklimlendirilmiş bir alanda muhafaza edilmelidir. Son olarak makine bakımlarını ve temizlikleri düzenli ve titiz şekilde yaparak makinenizi çok uzun süre baskı almadan tutmamanız gerekmektedir.

Açıkladığımız üzere DTG baskı makineleri diğer makineler gibi iyi bir operatörlük bilgisi gerektirmektedir. Anlatılan şeylerin hiçbiri tek başına çok zor olmamakla beraber, sektöre yeni giren girişimcilerin beklentileri ile kıyaslandığında zor gelebilmektedir. Unutulmamalıdır ki makine operatörlüğü bir öğrenme eğrisi gerektirir ve makineler de birer yatırım aracıdır. Bu nedenle herhangi bir iş planı yaparken tecrübeyi veya tecrübeli personeli de hesaba katmanız ve beklentilerinizi bunun çevresinde ayarlamanız faydanıza olacaktır. Özellikle sektörle alakalı hiçbir tecrübeye sahip olmayan girişimciler 30-40 günlük öğrenme sürecinden geçeceklerdir. Bu nedenle DTG baskı makinesi alımı yapılmadan, herhangi bir sipariş sözü ya da ilk aydan satış planları yapmanız doğru olmayacaktır. Eğer böyle bir plan var ise mutlaka tecrübeli bir personel yardımı almanız gerekir.

Yine de bu hiç tecrübesi olmayan birinin DTG baskı öğrenemeyeceği manasına gelmez. Fakat beklentilerinizi doğru belirleyip öğrenme sürecinizde titiz ve sabırlı olmanız gerekmektedir.

DTG baskı özellikle bebek ve çocuk giyimi ile kişiye özel baskılar için yeni girişimcilerin tercih edebileceği bir yöntemdir. Türkiye’de bu tip girişimlere KOSGEB desteğiyle de makine alımı sağlanmaktadır. Bu sebeple girişimciler yüksek oranda DTG baskıyı tercih etmektedir.

Son olarak bir tişört baskı makinesi almayı düşünüyorsanız diğer yöntemlerle kıyaslama yapmanız gerekiyor. Özellikle DTG baskı yönteminin rakibi DTF baskı yöntemidir. DTF baskı yönteminin başlıca avantajları, baskı maliyetinin düşük olması, benzer yatırımla daha yüksek üretim kapasitesine ulaşılması, baskı yapılabilecek kumaş çeşitliliğinin daha fazla olmasıdır. Dezavantajı ise nefes alan baskı yapamıyor olmanız, sağlığa zararsız olduğuna dair tam bir sertifika alınamıyor olması ve henüz yeni bir yöntem olduğundan malzeme kalitesinin henüz bir standarta oturamamış olmasıdır.

DTG baskı makinesiyle, tişört, sweetshirt, bez çanta, kot ürünler gibi birçok çeşit dikili veya dikilmemiş ürüne baskı yapabilirsiniz. Fakat kalem, çakmak, ahşap, metal vb. materyallere DTG yöntemiyle baskı yapılamamaktadır. Genelde bu tip makineler alan işletmeler saydığımız ürünlere baskı yapmak istediği için DTG makinelerden bu ürünlere baskı yapabilip yapamayacaklarını araştırmaktadırlar. Fakat bu tip ürünlere UV baskı makinesi dediğimiz, DTG baskı makinesine benzeyen ama içeriği ile sarf malzemesi biraz daha farklı olan makineleri de almaları gerekmektedir. Bu UV baskı makineleri de mürekkeplerinin kimyasal yapısından ötürü tekstil ürünlerine baskı yapamazlar.

DTG baskı makineleri özellikle print on demand işletmeler, kişiye özel baskı yapan işletmeler, tekstil imalatçıları tarafından tercih edilmektedir.

DTG baskı sektöründe ne tip bir makineye ihtiyacınız olduğunu tam olarak anlamak için NeoDTG’nin uzman ekibi ile iletişime geçerek doğru bir karar almayı kendiniz için kolaylaştırabilirsiniz. NeoDTG sektörde 2017 yılından beri piyasada bulunan DTG makine imalatçısı bir firmadır. İlk kurulduğu günden beri DTG makine üretimi yapan NeoDTG, konu hakkında uzmanlaşmış firmalardan biridir.

 

151 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page