top of page
Yazarın fotoğrafıUmut Tan

DuPont P1600 Mürekkepleri ile DTF Baskı Makinesi için Devrim



dtf baskı filmi
DTF Baskı Filmi

DTF baskı yönteminin ve malzemelerinin gelişim süreci


DTF baskı sektörünü ilk olarak Hint menşeili firmalar tarafından keşfedilmiştir. Bu firmalar filme yapılan baskı için Güney Kore firmalarına mürekkep ürettirmişler ve yaptıkları AR-GE sonucunda DTF baskı yöntemi ortaya çıkmıştır.


İlk AR-GE süreci sonunda tanınan DTF yöntemi için, daha önce DTG yazıcılarda kullanılan Epson yazıcı modelleri basit modifiyelerle DTF basabilen yazıcılara çevrilmiştir. Bunun üzerine Dünya çapında hızla yaygınlaşmaya başlamıştır.


Çin'de ortaya çıkan film üreticilerinin malzemeleri ile DTG boya kullanılarak bu Epson yazıcılar DTF yazdırmaya başlamışlardır. Fakat DTG boyanın pahalı olmasından ötürü bu şekilde yapılan baskılar normal DTG yönteminden de pahalıya mal olmuştur. Bu sebeple Çin firmaları mürekkep üretimine başlamışlar ve uzun süredir tüm endüstriyel ve amatör makinelerde Çin filmi ve boyası kullanılmaktadır.


Ülkemizde bir kaç mürekkep ve film imalatçısının da piyasaya girmesiyle, Çin'den gelen ithal ürünler özellikle fiyat konusunda büyük rekabete girmişler ve ilk döneme göre fiyatlar %70 seviyelerinde düşmüştür.


Yurtdışında bu süreçte imalat yapan tanınmış tek DTF film ve mürekkep üreticisi Kodak firması olmuştur. Fakat yine pahalı fiyat politikası sebebi ile Çin ve Türk üreticisinin malzemeleri ile rekabete giremediğinden, Türkiye piyasasında hiç satılmamıştır.


2024 yılının Nisan ayında tanınmış imalatçı firmalardan DuPont P1600 serisi DTF mürekkeplerini Türkiye piyasasına sürdü. Peki bu ürün neye çözüm üretiyor?


DuPont P1600 serisi DTF baskı mürekkeplerinin neye çözüm ürettiğini anlamak için öncelikle DTF baskı yöntemindeki problemleri anlamamız gerekiyor.




dtf baskı makinesi
Neodtg F6 Plus DTF Baskı Makinesi

DTF baskı yönteminde yaşanan sıkıntılar


1 - Standart ürün tedariği: Bu sıkıntı aslında Çin'deki firmaların küçük ve orta çapta işletmelerden oluşması ve DTF sektöründen hızla pay koparma çabası nedeniyle tavsiye edilen kalite kontrol ekipmanları ve süreçlerini fabrikalarına katmamış olmalarıyla ilgilidir. Aynı durum bir çok DTF makine imalatçısı için de geçerlidir. Bu sektördeki en önemli problem olup ortaya çıkan bir çok sıkıntının sebebidir.


Kalite kontrol sürecinin gelişmemiş olması ve devam eden AR-GE süreçleri ile maliyetleri düşürme çabası nedeniyle gelen bir parti mürekkep yada filmin bir sonraki parti ile uyuşmadığı sıkça görülüyor. Bu durum, baskının canlılığı, baskı içinde ufak kusurlar, yıkama dayanımı, baskı kafasının tıkanması gibi alanlarda değişikliklerden ötürü problem yaşatmaktadır. Kısaca ürünler standart gelmediği için, tekstil baskısı yapan firmalarda standart ürünler çıkartamamakta ve bu durum maddi ve itibar zararlarına yol açmaktadır. Ayrıca kalite kontrol sürecini de son kullanıcı sorumluluğuna vererek ek bir mesai ve maliyet yaratmaktadır.


Bu mürekkepler dtf baskı makinesi üzerinde kafa tıkanmaları, fırınlarda fazla atık oluşumu gibi olumsuzluklara da yol açarak hem servis maliyeti çıkarabilmekte hem de makinelerin çalışmasının sık sık durmasına sebep olmaktadır.


Malzeme standartı renk doğruluğu ve canlılık ayarlarını etkilediğinden daha önce yapılmış bir iş, bir süre sonra tekrar yapıldığında aynı renkte çıkmayabilir. Bu durumu malesef müşteriye anlatmak da zor olduğundan kalitesiz iş yapmaya başlanılmış gibi bir izlenim de yaratmaktadır.


Yıkama dayanımı ise mürekkep içeriği, film türü ve toz türünden direkt olarak etkilenmektedir. Bu yüzden malzemelerdeki en ufak değişim yıkama dayanımına etki edebilir. Ayrıca unutulmamalıdırki her film her boya ile uyum sağlamayabilir. Bazen sadece mürekkebi değişik bir film üzerinde kullanmak bile çok farklı sıkıntılara sebep olabiliyor.


2- Baskıların sağlığa etkisi: Bir çok mürekkep standart tekstil testlerinden geçmemiştir. Özellikle DTF sektöründe kürleme esnasında oluşan duman çalışma ortamı için sağlık tehtidi oluşturabilir. Mürekkep içindeki diğer kimyasallar ise özellikle çocuk ve bebek kıyafetlerinde kullanım için uygun olmayabilir. Baskıların ağıza götürülmesi veya sadece giyilerek bile oluşabilecek zararlı etkiler bazı boya hammaddelerinde görülmektedir.


dtf mürekkebi
DuPont P1600 DTF Baskı Mürekkepleri

DuPont P1600 DTF baskı mürekkeplerinin avantajları


Öncelikle DuPont mürekkepler oeka-tex level 3 sertifikasına sahip olduğu için uluslararası normlardaki sağlık şartlarını sağlamaktadır. Bu bakımdan son kullanıcının sağlık güvenliği açısından avantaj sağlamaktadır. Sağlık alanında operatör için de fayda sağlamaktadır. DuPont mürekkepler içinde gliserol gibi sıvılaştırıcı maddeler bulunmadığından kürleme esnasında duman atımı çok azdır.


Gliserol olmamasının başka bir avantajı da kürleme işleminin daha düşük ısılarda daha kısa sürede tamamlanabileceğidir. Buhar yoğunlaşarak halihazırda bitmiş bir DTF baskının üzerine damladığında, baskıyı hemen parçaladığı gözlemlenir. İşte bu nedenle kürlemesi iyi yapılmamış Çin boyalarıyla basılan baskılar yıkama dayanımı olarak da dayanıksız olurlar. Ayrıca kürlemenin kolay olması makinelerin daha ufak fırınlarla yada daha hızlı kullanımına olanak sağlarken, elektrik faturalarını da düşürür. DuPont boya ile yaptığınız baskılar her zaman iyi kürlenmiş olacağından ötürü, yıkama dayanımınız da her zaman daha iyi olacaktır.


DuPont P1600 dtf baskı mürekkepleri yoğun pigment içeriğine sahip olması yanında tıkama yapmazlar. İlk aşamada numune ile yaptığımız testlerde Epson yazıcıya konmuş DuPont boyalar 15 gün hiç çalıştırılmadan yazıcıda bekletilmiştir. 15 gün sonunda standart açılış bakımı yapılan yazıcıdan alınan nozzle sonucu tamdır.(Yazıcı kapatılmadan önce cap temizliği ve cap damlatılması yapılmış, yazıcı normal ortam sıcaklıklarında muhafaza edilmiştir.)


Pigment yoğunluğunun bir diğer avantajı da daha az boyayla renk elde etmeye olanak sağlamasıdır. Renk profili ayarıyla çok az boya harcayarak baskı yapabilirsiniz, beyaz mürekkep tıkanma yapmamasına karşın, benzer tıkanıklık yapmayan diğer mürekkebe göre 3 kat daha kapatıcı idi. Normalde bu kadar kapatıcı Çin mürekkepleri çok tıkanıklık ve makine üzerinde pislik yapmaktadır. Bu nedenle tıkanıklık olmasını istemiyorsanız biraz daha az kapatıcı mürekkepler kullanmanız gerekiyordu.


Piyasadaki bir çok film ile uyum sağlayan DuPont P1600 serisi mürekkeplerini bizi arayarak yada buradan online olarak satın alabilirsiniz. Toplu alımlar için özel fiyatlar da vermekteyiz.





DuPont P1600 DTF baskı mürekkepleri hangi dtf baskı makinesi ve baskı kafalarına uygundur?


Mürekkepler Epson Dx5, Dx7, Xp600, i1600, i3200 gibi baskı kafaları ile uyumludur. Neodtg olarak F1, F3, F3 plus, F6, F6 plus olmak üzere tüm dtf baskı makinesi modellerimizde kullanılabilir.



DuPont P1600 DTF baskı mürekkebi uygulama şartları


Manuel sistemlerde, baskı bittikten sonra 30 saniye içinde tozlama yapmanız gerekmektedir. Eğer kürleme fırınında 30 saniye kadar tutulacaksa, ısının 110-130 santigrat derece olması önerilmektedir. Daha uzun sürelerde fırın ısısı daha çok kısılmalıdır.


Otomatik dtf baskı makinesi sistemlerinde ise varsa her türlü önısıtma ve film ısıtma sistemi kapatılmalıdır. Mümkünse baskılarını hazırlayıp ondan sonra işleme başlayarak sistemi durmadan ilerletmeniz tavsiye edilir. Baskı hızı ve fırın boyuna göre baskı 30 saniye kadar sürede fırından geçiyorsa 110-130 santigrat derece arası, daha uzun sürede geçiyorsa deneme yapılarak daha kısık dereceye ayarlanmalıdır.


Duman atma cihazı fırın üzerinde takılıysa ısı daha da düşürülmelidir.


Presde aktarım yaparken orta veya yüksek basınçta 130-165 derece arasında 15-30 saniye arasında presleme yapılmalıdır. Boya içeriğinde gliserol olmadığı için ikinci kez presleme yapılmasa da olur.



43 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ความคิดเห็น


bottom of page